10 september 2008

Gamla synder

Har lagat mycket mat den senaste tiden. Och när jag säger mat menar jag allt man kan stoppa i munnen med näringsinnehåll. För några veckor sedan hade jag och S kräftskiva i röda stugan. Jag ville inte ha för höga ambitioner (mina kompisar har åsikter om denna sk låga nivå) och stå i köket hela helgen, utan försöka fokusera på umgänge istället. Det är inte det enklaste, för även om man inte ska laga en massa komplicerad mat, måste man ju äta frukost, lunch och middag och det ska lagas, och diskas. Det är en svår balansgång det där. Man jobbar hela veckan och ser fram emot en härlig helg med vännerna i skärgården. Men för att den ska bli bra (är väl en liten perfektionist) ska det vara förberett med handling, matlagning osv. Men då är man helt slut när väl helgen kommer. Måste hitta en bra balans där. Ok, tillbaka till den här helgen. Tänkte mig att jag skulle laga efterrätten till lördagen i förväg och hade bespetsat mig på en chocolate chop walnut brownie som Leila bakat. Mange som skulle komma på lördagen är efterrätternas konung (vad gäller att äta). På Budapests äldsta konditori beställer killen in tre stycken bakelser, i första omgången. Sen två till. Före lunch. Servitrisen var mycket road och Mange mycket nöjd. Vi fick smaka och det var fantastiskt gott. Nog utsvävat. Detta var alltså vad jag hade förberett, men jag gjorde inte en hel plåt som det står i receptet utan jag halverade det. Tänkte att det nog skulle räcka till 6 personer (plus 5 på fredagen). Det gjorde det. Inte ens hälften gick åt.
20 biltar
175 g mjukt smör
3 dl socker
1,5 dl kakao
0,5 dl ljus sirap
1 krm salt
3 ägg
1,5 dl vetemjöl
200 g vit choklad (jag köpte vit choklad som passar sig för bakning)
150 g valnötter (spara 10-15 fina till garnering)

Glasyren
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
0,5 dl ljus sirap
0,5 tsk malen ingefära
200 g mörk choklad 70%

Så här gjorde jag:
1. Började med formen och ugnen på 175 grader. Tog en långpanna och satte en mindre form i ena kanten så att det blev en fyrkant på 25*28 cm kvar som jag täckte med bakplåtspapper. När jag ska halvera recept (som man ska göra med försiktighet) brukar jag räkna på formens area oc halvera den. Det är ju inte säkert att man har en sådan form som det står angivet i ett recept. Så för den som inte har en form på 25*28 cm, se till att den är nära 700 kvadratcentimeter så blir det lagom.
2. Vispa smör och socker poröst. Elvisp krävs, eller en stavmixer men betydligt svårare då ;)
3. Blanda i kakao, sirap och salt.
4. Rör i ett ägg i taget och till sist mjölet.
5. Nu ska smeten vara krämig och det är dags för valnötterna (hela) och den vita chokladen som är grovt hackad i ganska stora bitar. Se till att nötterna och chokladen sprids jämnt i smeten, lite knepigt.
6. "Bred" ut smeten formen i ett jämnt lager, glöm inte hörnen.
7. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Prova med sticka. Kakan ska vara kladdig.
8. Gör glasyren under tiden. Koka upp alla ingredienser utom chokladen. Ta av kastrullen från plattan. Bryt chokladen i mindre bitar och rör ner så att den smälter.
9. Kakan ska svalna innan man brer glasyren över. Jag ställde båda två i kylen en liten stund och bredde sen över. Garnera med valnötter som sparades. Även om glasyren känns rinnig stannade den kvar på kakan som jag hade kvar i sitt papper men på en skärbräda. In i kylen igen och skär i fyrkanter.

Kakan blev godare efter ett par dagar så var inte rädd att göra den i förväg. Se bara till att förvara den i kyl och väl förslutet. Nu var det en månad sedan och det finns fortfarande kvar av den. Det beror inte på att en inte var god utan att den är så mäktig och räcker lääängeee.

Inga kommentarer: