3 september 2008

Brylé-nånting

Nu ska det här redas ut och kommas ihåg en gång för alla. Satt ännu en gång på restaurangen med menyn framför mig och ser att det finns crème brûlée och undrade vilken är det nu igen. Det finns brylepudding, crème caramel och crème brûlée, två är de samma, nån är en dallrig historia med sliskig karamellsås och nån är en ljuv skapelse med bränt socker på toppen. Den som är bara lite språkbegåvad kan ju klura ut detta, men jag har blivit lurad förr och måste därför kolla upp detta. Så här är det:

crème brûlée: smarrig pannacottaliknande efterrätt med bränt socker
crème caramel = brylepudding: pudding lagad i vattenbad i ugn med kall karamellsås till.

Så, skönt att ha det uträtt. Jag har aldrig fått in fel (för jag frågar alltid) men jag har faktiskt skickat in en crème brûlée till köket igen för den var inte färdig. Enda gången jag gjort något sådant. Den var fortfarande rinning i botten och när jag fick en ny var den alldeles för stabbig istälolet. Har själv inte gjort denna rätt, men antar att man då inte hade rätt proportioner i själva smeten.

Veteöl och crème brûlée passar inte bra ihop!

2 kommentarer:

Unknown sa...

Jag försöker komma ihåg. Finns det reastaurangcertifiering på det här området? Man vill ju inte råka ut för creme caramel.

Jag har fått in det ena, oklart vilket, som halvfabrikat en gång. Det var lite som att inte äta efterrätt.

Unknown sa...

Varför måste man logga in för att kommentera? Inte alla som har ett googlekonto eller OpenID. Kan man inte bara få skriva sitt namn? Hallå, webbmasten.