28 november 2011

Lingonpaj

Min svägerska Josefin ville ha receptet på den här fantastiska lingonpajen med kolasås, passar på att dela med mig den här också.

Lingonpaj med Tjinuskisås (från Dn för 100 år sedan)
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
0,5 dl farinsocker eller råsocker
125 gram smör
1-2 msk kallt vatten

2,5 dl frysta lingon

Såsen:
2,5 dl mellangrädde (vispgrädde går också bra)
2 msk socker
0,5 dl sirap
2 msk smör

Rör ihop i matberedare eller för hand ingredienserna till pajdegen utom vattnet. Ha i det på slutet så att degen "går ihop". Tryck ut degen i en pajform. Ställ fromen kallt och sätt ugnen på 225 grader. Grädda skalen mitt i ugnen 10-12 minuter

Koka alla ingredienserna till såsen i en tjockbottnad kastrull utan lock på ganska hög värme 10-15 minuter tills såsen har börjat tjockna och fått kolafärg. Obs, rör inte och passa noga så den inte bränns. Det går fort på slutet. (brukar bränna första omgången sås och köper därför alltid 5 dl grädde att ha som reserv)

Fyll pajen med lingon och häll över såsen. Servera ljummen med vanlijglass.

Inga kommentarer: